Lifestyle

Sve je dobro ako služi dobroj svrsi – tako i internet

Ovaj tekst počinjem pričom o jednom intervjuu koji sam dala krajem prošle godine za Radio Budvu. Povod je bila priča o blogovanju, internetu i korišćenju digitalnih tehnologija u poslu i svakodnevnom životu. Negdje pred sam kraj, voditeljka mi je postavila pitanje „Šta bi radila kada bi iznenada nestala struja i ti cijeli dan ostala bez interneta?“ Poenta pitanja, kako mi je poslije objasnila, bila je da slušaocima pokažem kako ja, djevojka od bloga i online života, ipak mogu da provedem kvalitetno vrijeme i onda kada nisam na internetu.

Zašto je uopšte bilo potrebe za ovim pitanjem? Kao što vam je poznato, dosta ljudi (možda i vi ) smatra da nam se internet toliko uvukao u živote da bez njega jednostavno ne možemo da funkcionišemo. Da ne pominjem one komentare kako nas digitalne tehnologije otuđuju, izazivaju nezadovoljstvo, depresiju i slično. Ja bih to preformusila na sledeći način – Sve je dobro ako služi dobroj svrsi, pa tako i internet. Dakle, da bi izvukli sve benefite koje internet nudi današnjem čovjeku (a ima ih zaista puno), treba da ga koristite na pravi način. To podrazumijeva da treba da ga prilagodite svojim potrebama, afinitetima i interesovanjima, a da pritom ne zanemarite sve ostale aspekte OFFLINE života.

Zvuči prilično jednostavno, ali se u praksi ispostavlja da je prilično teško držati balans između online i offline života. Koliko ste samo puta vidjeli društvo u kafiću koje sjedi za istim stolom a ne komunicira između sebe – svi gledaju u telefone, pišu poruke, prelistavaju naloge na društvenim mrežama. To je samo jedan banalni primjer, a vrlo često ovakve scene možemo vidjeti medju publikom na utakmicama, pozorišnim predstavama, koncertima i drugim manifestacijama. Kao neko ko voli da dijeli zanimljiva dešavanja i na blogu i na društvenim mrežama, moram biti iskrena, i reći vam, da sam se i sama često puta nalazila u situacijama kada su mi prijatelji skrećali pažnju da batalim telefon i uključim se u priču koja teče u stvarnom vremenu.

Šta je suština priče?

Morate biti svjesni da nam je upotreba interneta i digitalnih tehnologija otvorila neogračen broj mogućnosti kako da život učinimo lakšim, sadržajnijim, interesantnijim – ali i pametnim, praktičnim i korisnim. Internet nam je omogućio da komuniciramo sa cijelim svijetom iz svoje kuće. Preko interneta imamo mogućnost da naučimo, zaradimo, zabavimo se. Lično od nas i načina na koji ga koristimo zavisi da li ćemo iskoristiti sav njegov potencijal, ili ćemo besciljno lutati web stranicama, gubiti vrijeme na loše sadržaje, besmislena dopisivanja na društvenim mrežama, i tako dalje.

Nedavno sam pročitala tekst mog dragog prijatelja Vladimira Vulića, u kojem je prikazana statistika upotrebe digitalnih tehnologija u svijetu i kod nas.

“Najveća poruka ovog izvještaja je da digitalne tehnologije nisu naša budućnost (kao što često možemo čuti ili pročitati u medijima), već naša sadašnjost”, navodi Vladimir. Internet je u našem regionu dostupan već više od 20 godina, pametni telefoni već 10 godina, a društveni mediji (u prvom redu Facebook) već preko 10 godina. Dakle, „online“ nije više tamo neki trend, već je odavno postao način na koji živimo i radimo. Vladimir kaže da još uvijek nismo ni zagrebali po površni punog potencijala digitalnih tehnologija. Sve ovo što sada vidimo nije ni djelić onoga što će nam digitalne tehnologije omogućiti u narednih 20 godina.

Zato je važno da se dobro pripremimo za ono što tek dolazi. Po mom mišljenju, trebali bi da napravimo sopstveni pravilnik korišćenja i upotrebe interneta. A tek koliko je bitno edukovati djecu u ovoj oblasti i usmjeravati ih, da na pravilan način konzumiraju sadržaj na internetu i društvenim mrežama. Drago mi je da edukativnih sadržaja ove vrste ima u Crnoj Gori i regionu – imala sam priliku da na jednom takvom događaju – TeenTalk govorim baš na ovu temu.

Kada sve saberem i oduzmem, smatram da je internet jedan od najboljih fenomena koji se ikada desio čovječanstvu. Zaista sam srećna i zahvalna što živim u njegovoj eri i što sam zahvaljujući njemu i društvenim mrežama upoznala puno divnih ljudi, saznala puno korisnih stvari, kao i što uživam u poslu koji radim. S druge strane, zahvaljujući tome što sam neko vrijeme provodila previše sati “online”, shvatila sam koliko je važno voditi sadržajan život “offline”: vježbati, putovati, družiti se sa voljenim ljudima, uživati u svakom lijepom trenutku…..

I ne, nije nam internet ni za šta loše kriv. I prije su veze pucale, i prije je bilo nasilja, neraspoloženja, otuđenosti. Najlakše je okriviti nekog i nešto, a najtaže uzeti život u sopstvene ruke i graditi pravi sistem vrijednosti koji neće moći da sruši ni internet ni bilo koji drugi fenomen. Moć je u nama, i tu moć nam niko ne može oduzeti. Zato razmislite dobro o svojim postupcima i svom ponašanju na internetu, prije nego ga sledeći put okrivite za sve moguće i nemoguće nedaće.

A ja jedva čekam da saznam koje su to sledeće novine u oblasti digitalnih tehnologija. Do čitanja…:)

Ovaj tekst je dio Coca Cola Bloggers Network Adria projekta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × two =