Lifestyle

Post praznični detox – kako tijelo i um vratiti u stanje balansa

Iz godine u godinu, nakon što se završe božićna i novogodišnja slavlja, isprepletana brojnim slavskim veseljima i bogatim trpezama, većina nas, taman otprilike u ovo vrijeme, krajem mjeseca januara, se hvata za glavu – budžet ispražnjen, garderoba tijesna, glava u oblacima.

Kako se vratiti svakodnevnim obavezama nakon odmora, zimovanja, putovanja, opustenijeg načina života – spavanja do kasno, druženja s prijateljima, izlascima…Teško 🙂 Šalim se, uopšte nije teško. Treba samo imati strpljenja i volje da se praznični entuzijazam polako – korak po korak pretoči u svakodnevni život.

Kad su praznici – pa neka su

Praznici treba da se vole i u njima treba uživati. Za opšte fizičko ali i mentalno zdravlje nije dobro ako ste tokom praznika imali grižu savjesti dok ste jeli razne specijalitete i delicije. Od griže savjesti vam se jede još više! Sa druge strane, nije dobro ni da vam oči budu gladne – da sebe mučite, pa dok drugi svega jedu, vi pijete vodu i jedete voće.

Delicije u Gradskoj kafani hotela Mogren

Ja sam tokom praznika uživala u svakom lijepom zalogaju – bez uskraćivanja u bilo čemu ali i bez pretjerivanja. Ljudska psiha je čudo. Kada sebi u glavi kažete da ćete svoj organizam nahraniti onim što mu je u datom trenutku potrebno – bilo da je slatkiš, meso, kafa, ili bilo koja druga namirnica u pitanju, dešava se sledeće: Količinski pojedete baš onoliko koliko je organizmu potrebno. Bez nepotrebnog prežderavanja i sekiracije.

I eto na kraju mjeseca januara, imam tek neko kilo viška, i to ne zbog praznika, nego što poslednjih mjeseci usljed nagomilanih obaveza, zaista sam nisam nalazila vremena i snage za trening. Zato je sada pravo vrijeme da se um i tijelo vrate u stanje wellbeinga – duševnog i fizičkog blagostanja. Welllbeing je moje omiljeno stanje koje nastojim da njegujem tokom cijele godine. Kada vodite računa o svom tijelu i umu svakog dana, onda ste dobro pripremljeni za sva opuštanja koja se dešavaju tokom godine – praznici, ljeto, poslovne obaveze, i slično. Tada vam povratak u stanje welllbeinga nije noćna mora, već nešto čemu se radujete i u čemu uživate cijelim bićem.

Kao što se radujem ja. A možete i vi. Evo i kako.

NOVO NOVO NOVO

Ja sam od jedna od onih osoba koje vole nove stvari. Novo nam donosi uzbuđenje, izazov, osjećanje radosti i sreće. Novo nas osvježava! Zato neka moj predlog za post praznični detoks uma i tijela, budu NOVINE, koje će vam omogućiti zanimljiv i koristan povratak u svakodnevnicu. Ja sam već početkom 2017. godine, za sebe učinila nekoliko novih koraka zbog kojih se osjećam lijepo i zadovoljno.

Novi način vježbanja

Nakon skoro 7 godina rekreativnog bavljenja fitnessom i odlaskom na grupne treninge, ove godine sam odlučila da krenem u teretanu. I eto, igrom slučaja, i teretana „Ethno Gym“ je nova, otvorena u decembru, odlično opremljena, a na svega nekoliko minuta hoda od stana gdje živim. Ne može bolje. 🙂

Novi ljudi, novi ambijent, nov način vježbanja – dolazim u vrijeme koje meni odgovara, ne robujem fiksnom terminu grupnog treninga. Izmedju serija, upoznajem nove ljude, razgovaram, dobijam korisne savjete. I odlazak u teretanu je postao neizmjerno zadovoljstvo, a volja za treningom je iz dana u dan sve jača.


Dakle, poenta je – unesite novine u način na koji ste do sada vježbali. Hoće li to biti neki novi trening, novo mjesto vježbanja, ili novi termin za vježbanje, zavisi od vas i vaših potreba, ali je suština ista. Vježbanje nam je svima potrebno, pa ajde onda neka bude zanimljivo.

Novi način ishrane

Znate već da je svako vježbanje uzalud ako se ne vodi računa o kvalitetu i količini hrane koja se unosi u organizam. S obzirom da smo tokom praznika jeli malo vise, da bi se vratili u neki balans, potrebno je polako – nikako naglo, u ishranu unijeti što više voća i povrća, izbjegavati tijesto i bijelo brašno, naravno umjereno konzumirati ugljene hidrate a pogotovo slatkiše.

Za mene je pravo otkriće bilo, kada mi je mlađa sestra jednog dana uz ručak servirala, salatu od rendane šargarepe (sirove) prelivenu sa malo maslinovog ulja, aceto balzamiko sirćeta, i posutu mljevenim lanenim sjemenom. Povrće zaista može biti ukusno ako se potrudite da ga spremite na poseban način. Na internetu ima mnoštvo recepata, a kao i uvijek, preporučujem moju koleginicu Nadu i njen blog fitt.rs gdje ćete naći zaista korisne savjete o pravilnoj ishrani i vježbanju. Nada je u 2017. godini pokrenula i akciju Fitt izazov u kojoj će vam mjesečno predlagati raspored hrane i vježbi i tako vas motivisati da radite na svom tijelu i u tome uživate.

Novi izazovi

Osim vježbanja i načina ishrane, već na početku 2017. godine krećem i u nove poslovne izazove vezane za blogovanje. Nakon što sam se po prvi put našala u ulozi predavača na Network konferenciji, održanoj u decembru prošle godine, sa koleginicom Jovanom Miljanović pripremam zajedničku radionicu namijenjenu svima koji žele da počnu da pišu blog, kao i onima koji hoće da nauče kako od bloga mogu da zarade.

Radionica će se održati 11. februara 2017. godine u Podgorici, a ukoliko želite da dobijete više informacija i prijavite se, pišite nam na e-mailove: jovana.miljanovic@gmail.com i kaludjerovic.jelena65@gmal.com, ili nas kontaktirajte preko naloga na društvenim mrežama.

Network konferencija, decembar 2016. godine

Razmislite i vi šta je to novo što možete učiniti u svom životu, a što će vam omogućiti da svoje tijelo i um dovedete u stanje well beinga, nakon skoro dvomjesečnog praznovanja. Da li će to biti neki novi poslovni projekat, novi hobi, nova knjiga za čitanje, nova planinarska tura ili pak nova frizura – odlučite sami. Sve u skladu sa svojim afinitetima i mogućnostima. Ja vam garantujem da ćete se osjećati izvanredno, a i rezultati će stići brzo. Zato ne čekajte ni prvi u mjesecu, ni ponedjeljak. Počnite sad!

Ovaj tekst je dio Coca Cola Bloggers Network Adria projekta, čiji sam ponosni učesnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 4 =