Lifestyle

Muško ženski pogled na svijet – Uživanje u ljetu!


Ljeto je godišnje doba koje uglavnom najviše volimo. Razloga za to je mnogo. Obično se ljetu radujemo zbog odmora i uživanja u ljetnjim čarima, dok sa druge strane, svi oni koji su zaposleni u turističko ugostiteljskoj industriji, ljeto provode radno u punim kapacitetima. Međutim, sigurna sam da svi negdje nađemo vremena za svoje parče ljeta, u kojem uživamo na jedinstven način. Šta o ljetu mislimo i kako ga provodimo kolega Matt i ja, pročitajte u sledećem tekstu.

Matt:
Osim što je ljeto već kalendarski počelo, sada su konačno počele i one prave ljetne temperature za koje se ja nadam da će se i zadržati sljedećih dva-tri mjeseca. Možda zato što sto sam ja proljetno dijete, ljeto uz proljeće je moje omiljeno godišnje doba. Nema više teške odjeće i sve je živo. Dobro, možda nije tako živo u tri sata popodne kada se temperature na asfaltu znaju približiti i 40 stupnjeva ali je svejedno živo.

Sada kada imam ovakav uvod, moga da uživam u ljetu, a to je ono zbog čega mi je ljeto najdraže. Pogotovo je uživancija kada počne godišnji. Je da tih par tjedana slobode prođe uvijek najbrže, ali svejedno vrijedi ih čekati ostatak godine.

Jedan od trenutaka u kojima volim uživati je rano jutarnja kava ili sada čaj uz obalu rijeke. Onako još rano ujutro kada nije počela vrućina, a osjeti se lagani povjetarac s rijeke. To je trenutak koji mi je poseban i usrećuje me. Nije da ne volim to jutarnje druženje podijeliti s drugima, ali sam najsretniji kada sam tih pola sata ili već koliko imam za sebe.

Nisam jedan od onih koji će reći da ako ne odem na more dogodi će mi se nešto strašno. Ne patim za morem i godišnji mi se ne mora sastojati od toga da vrijeme provodim pržeći se na suncu. Zbog svoje sklonosti dobivanja opekotina desetog stupnja ako i moram biti na suncu, uvijek tražim najdeblji hlad i tamo provodim najviše vremena.

Da odmor može biti itekako kvalitetan i u kontinentu, uvijek se sjetim svoga ljeta koje smo draga i ja proveli u Baranji. Proputovali je uzduž i poprijeko, vidjeli svašta, dobro se proveli i ono što je najbitnije odmorili se i napunili baterije.

Svakako prednost grada koji ima rijeku je i to što se uvijek ljeti možeš spustiti na obali i osvježiti se i ako je dobra ekipa i baciti neki roštilj koji se onda pretvori uvijek u dobar tulum koji traje do dugo u noć. Sada volim popodne uz rijeku provesti sa svojom kćeri gdje uživam u tome kako se onda brčka u plićaku i gradi kule od pijeska.

Da ne ispadne da ljeti samo odmaram i ništa ne radim, uvijek nastojim i što više vremena uhvatiti za trčanje i odrađivanje ljetnih priprema. Tako sam zadnje dvije godine u ljeto odradio “spartanske” pripreme po najvećem suncu. Sve se to na kraju isplatilo kada sam u jesen jednostavno eksplodirao na par trka. Isto planiram ponoviti i ove godine. Odaberem si zahtjevan plan treninga i onda nema odustajanja, nego ga treba odraditi do kraja, jer jesen samo što nije.

Jelena:
Ljeto je bez sumnje moje omiljeno godišnje doba. Kao neko ko je odrastao u Budvi, primorskom gradu na obali Jadranskog mora, moja prva asocijacija na ljeto je – sunce, more i plaža. Nekako i logično zar ne? 🙂

Budva

Po prirodi sam jako zimomorna, tako da sam od onih tipova, kojima visoke ljetnje temperature zaista ne smetaju. Uvijek mi je lakše kada mi je vruće nego kada mi je hladno. Zato je odlazak na plažu, sunčanje i kupanje, po meni, nešto što je “must” u ljetnjim mjesecima.

Crnogorsko primorje jedno je od ljepših obala u svijetu – duga 293 km, ima 117 plaža ukupne dužine 73 km. Pješčane, kamenite, stjenovite. Dugačke, ali i intimne. Plaže sa pratećim sadržajima ali i one netaknute rustične prirode. Sve što vam srce poželi, ili kako ste u datom trenutku raspoloženi.

Budvanska opština definitvno prednjači po ljepoti i broju plaža, pa sam onda sam u prilici da svaki dan biram koju ću plažu da posjetim. Moji favoriti su mala intimna uvala Zoff na kraju plaže Kamenovo, Drobni pijesak i Bečićka plaža. Kada vodim svoje male sestrične na plažu, onda preferiram plažu Jaz koja je njihova omiljena.

Uvala Zoff
Drobni pijesak
Bečići
Moja sestrična Jovana i ja

Posebno u čemu ljeti uživam jesu vožnje plovilima, bilo da se vozim u običnoj barci ili luksuznoj jahti. Osjećaj kada sa društvom isplovite na pučinu je zaista izvanredan. To su trenuci kada istinski uživam i direktno osjećam pozitivan uticaj mora i sunca na cijeli organizam.

Poslije Budve, sledeća omiljena destinacija je Velika plaža u Ulcinju i ušće rijeke Bojane u Jadransko more – Ada Bojana. Ovaj dio crnogorske obale morate posjetiti. Često me ljudi pitaju zašto toliko volim ovaj dio Crne Gore. Teško je riječima opisati, ali ako baš moram da objasnim, onda je to zbog najljepšeg zalaska sunca, netaknute prirode, mira i tišine, pješčanog prostranstva (Velika plaža je duga 12km) i jednostvano osjećaja slobode i nesputanosti po kojem je ova oblast karakteristična.

Velika plaža
Velika plaža Dolcinium
Velika plaža
Ušće Bojane u Jadransko more – Ada Bojana

Na Adi Bojani postoji i nudističko naselje sa plažom, koje je 70 – 80tih godina prošlog vijeka, jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u tadašnjoj Jugosaviji. Ja volim nudizam, smatram ga uživanjem u prirodi na visokom nivou, i kad god sam u prilici, odem na nudističku plažu na Adi. Taj osjećaj stapanja sa prirodnim ambijentom sunca, mora i pijeska, po meni je vrhunac uživanja u ljetnjim mjesecima.

Nudistička plaža, Ada Bojana

Nakon što preko dana napunim baterije na plaži, uveče volim posjetiti brojna kulturno zabavna dešavanja širom Crne Gore. Kako je Crna Gora, prije svega turistička destinacija, onda već pretpostavljate da u ljetnjim mjesecima sve vrvi od raznih događaja. Ima tu za svakog po nešto: muzičkih i pozorišnih festivala, koncerata, izložbi, promocija, sajmova, književnih večeri. Ako tome dodamo da skoro svaki turističko ugostiteljski objekat u sopstvenoj režiji organizuje dešavanja za svoje goste, onda znate da vam ljeto na crnogorskom primorju ne može biti dosadno. Ali ne samo na primorju, već i u ostalim gradovima centralnog i sjevernog dijela Crne Gore, koji takođe nude brojne sadržaje. Cijela Crna Gora ljeti diše punim plućima.

I Budva od ovog ljeta ima svoju Moskvu – sa ceremonije otvaranja hotela Moskva u Budvi

Osim obilaska događaja, ljetnje večeri su rezervisane i za druženje sa prijateljima. U zavisnosti od toga koliko sam umorna ili odmorna, biraću i mjesta za provod. Nekad je to lijepa večera uz čašu vina u restoranu pored mora, a nekad provod do ranih jutarnjih sati u daleko čuvenoj diskoteci na otvorenom – Top Hillu u Budvi. (2012.godine Top Hill je zvanično proglašen najboljom diskotekom na svjietu).

Old Fisherman Pub – Budva
Top Hill Budva

Tokom ljetnjih mjeseci, nije mi stran ni odlazak na planinu. Barem na dan ili dva, da se nadišem čistog vazduha i osvježim na prijatnoj temperaturi. I onda opet pravac more! 🙂

Pošto je ovo je moje prvo ljeto u svojstvu blogera, imaćete priliku da osjetite ljetnji duh i kroz tekstove na mom blogu. Prije nekoliko dana posjetila sam Virpazar o čemu možete čitati u tekstu “U gostima kod Pelikana”, a nedavno sam se vratila sa Velike plaže gdje je održan Southern Soul Festival. Utisci stižu uskoro. Biće tu još puno puno tekstova, dobrih fotografija i video zapisa. Pripremam vam pravu ljetnju avanturu, zato vas pozivam da pratite moj blog na web adresi: www.jelenakaludjerovic.com

A moje želje, kada je u pitanju ljeto, jesu da osim u svojoj zemlji, osjetim ljetnje čarolije Ibice u Španiji i Santorinija u Grčkoj. Do tada, uživajte u bojama moje Crne Gore! Budite nasmijani i srećni, jer ljeto je….:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 4 =