Lifestyle

Muško ženski pogled na svijet – LJETNJE LJUBAVI

Ljeto je u punom jeku, pa smo Matt i ja odlučili da i ovaj tekst posvetimo jednoj veoma zanimljivoj temi – ljetnjim ljubavima. U prošlom tekstu mogli ste da pročitate kako provodimo ljetnje dane, šta nam najviše prija, koje događaje ljeti posjećujemo….Tema o kojoj pričamo u ovom tekstu, uvijek je dobar povod za debate iz muško ženskog ugla. Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere – kaže Džon Grejn u istoimenoj knjizi pokušavajući da objasni suštinske razlike između muškaraca i žena. Mislim da te razlike imaju svoj vrhunac baš u pogledu na ljubavne odnose, pogotovo tokom ljetnjih mjeseci…:) Ajde da vidite šta smo Matt i ja o tome napisali.

Matt:

Uvijek je lijepo kada se zaljubimo, pogotovo u proljeće ili u ljeto, ili u jesen… ma i zimi je to lijepo. Zapravo ljubav ne bira godišnje doba i uvijek je lijepo kada se zaljubimo. Ipak (nije ali) nekako je najbolje se zaljubiti ljeti, makar i tih par dana kada provedenom negdje daleko od svoga doma.

Nekako je nepisano pravilo da ljeto uvijek donosi te slatke “ljetne ljubavi” koji se dogode tokom tih par dana dok smo na moru i kasnije ih se uvijek s osmjehom sjetimo. Ne kažem da neke od tih ljubavi nisu izrasle u neku dugotrajnu vezu, ali većinom su one kratke i slatke.

Dok tipkam ovaj tekst osjećam se kao neki srednjoškolac. Naravno da je lijepo prisjetiti se tog životnog razdoblja kada je sve bilo lagano i bezbrižno. Nije bilo ovih nekih sadašnjih problema i najlakši problemi su se nekada činili nerješivima. Tako je bilo i s onim curama koje su ti se sviđale pa je trebalo dobro razviti strategiju kako da joj priđeš i pitaš je hoće izaći s tobom.

Znam da nisam nešto star (32 mi je tek), ali prije je bilo i malo drugačije vrijeme kada nije bilo mobitela pa je curama trebalo teže prići. Ako ćemo iskreno, moram si imati i malo više muda da sve to napraviš je morao si prići do cure i pitati ju to u licu i nadao se da te neće na neki ružan način odbiti pa da se vratiš doma crvenih ušiju. Danas to sve idem virtualno preko poruka, pa se izgubila ta neka draž. Servise poput Tindera neću niti spominjati.

Kada je sve dobro ispalo, cura pristala na tvoj poziv sve ostalo se onda činilo lakim, a i bilo je. Noćne šetnje uz more, ljubakanje, kupanje… sve je bilo prekrasno i činilo se da sve to traje beskrajno dugo kada shvatiš da se zapravo sve to godilo u zadnjih par dana prije nego ideš doma. Eto problema! Sve konačno krenulo, a onda kada je najbolje ti moraš doma.

Velika tuga nastane kada se moraš oprostiti i ići natrag doma. Izmijeniš adresu i broj telefona i čvrsto odlučiš da ćemo i dalje “biti u vezi” i redovito se čuti. I bude tako neko kratko vrijeme ali ono što je daleko od očiju, je daleko i od srca.

Kada to sve promatraš ovako s vremenskim odmakom, sve je nekako slatko i zgodno. Te ljetne ljubavi s vijekom trajanja koje zbog kojih ti mora biti toplo oko srca.

Jelena:

Po prirodi romantična duša, odrasla na moru, možete pretpostaviti da sam veliki pristalica ljetnjih ljubavnih romansi.

Kao što Matt reče, ljubav je ljubav i lijepa je u bilo koje doba. Ali moramo priznati da čari mora, sunca, plaže, doprinose tome da se ljeti osjećamo dobro u svojoj koži, imamo više samopouzdanja, prijatnije nam je u sopstvenom tijelu pa smo mnogo više raspoloženi za flert i ljubav nego u zimskim mjesecima. Statistika pokazuje da čak 87 odsto žena misli da su najljepše upravo tokom ljeta, a čak 94 odsto ljudi je doživjelo “ljetnju romansu” u nekom trenutku života, pa čak i onda kada nisu bili slobodni. Eh, to ljeto – zaista je posebno u svakom smislu. 🙂

Kao neko ko obožava toplo vrijeme, kupanje, sunčanje, i ostale ljetnje draži, uvijek sam ljeti mnogo više raspoložena za društveni život i upoznavanje sa novim ljudima. Uostalom, to mi nekako i prirodno dođe, s obzirom da u Budvi ljeti boravi preko 100 000 turista. Sve i da nećete, jednostvano morate nekog novog da upoznate. 🙂

Iz perspektive jedne 35-ogodišnjakinje, sada shvatam značaj svih tih upoznavanja. Bilo da su u pitanju ljubavne veze ili neki prijateljski kontakti. Dosta često u svojim tekstovima naglašavam koliko su važni kontakti koje tokom života ostvarimo – oni su naša snaga, naša sigurnost i budućnost. Mnogo puta mi se desilo da ljetnja poznanstva prerastu u prijateljske, poslovne i druge odnose, od kojih neki traju i dan danas. Neizmjerno sam zahvalna i srećna zbog toga. Dakle, ako pitate mene, iskoristite ljeto za nova poznanstva – možda baš ovog ljeta upoznate budućeg životnog saputnika, dobrog prijatelja ili poslovnog saradnika!

Što se konkretno naše teme tiče – prvi poljubac, prva velika ljubav….sve mi se to desilo u ljetnjim mjesecima. Romantične šetnje, večere uz vino pored mora, zajednički odlasci na plaže širom crnogorskog primorja, predivni zalasci sunca, druženja i ljetnji izlasci sa prijateljima – tako pamtim najljepša ljubavna iskustva. Ljetnje doba sa svim svojim dražima jednostvano ide u prilog nama romantičarima. 🙂

Zalazak sunca – Velika Plaža, Ulcinj, Crna Gora
Romanticni prizori sa Ade Bojane…

Kada su u pitanju ljetnje romanse, mi žene nekako uvijek sve ozbiljnije shvatamo od muškaraca, pa mi se čini (barem po sebi) da uvijek, u odnos sa suprotnim polom, ulazimo sa željom da to preraste u neki trajnijiju vezu, čak i ljeti. 🙂 Muškarci to jasno razgraniče – e sad ću malo da se zabavim, ljeto je za provod i avanture kojih ću se rado sjećati. Iako sam čula i pročitala brojna objašnjenja za ovakvo ponašanje, i dalje mi je teško za razumjeti. Ali dobro, koja je još žena razumjela u potpunosti jednog muškarca, i obratno? 🙂

Sve u svemu, objektivno gledano, ljetnje romanse se jednostavno dogode i muškarcima i ženama – obogate ljubavno i životno iskustvo, i ostanu u nezaboravnom sjećanju. Od njih ne treba imati prevelika očekivanja (to sam sa godinama naučila 🙂 ), niti patnje. Te trenutke jednostvano treba da sačuvamo kao lijepe uspomene, a ako je nešto što se između dvoje dogodilo mnogo više od ljetnje čarolije, onda to treba sačuvati i njegovati. Moji dragi prijatelji, Velibor i Magdalena, upoznali su se jednog ljeta u Budvi. Danas su muž i žena, a odnedavno i roditelji malog Alekseja.

A vi? Jeste li upoznali nekog ovog ljeta? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve + five =