Lifestyle

Muško ženski pogled na svijet – Da li volite jesen?

Tašna: Akatelier, ogrlica – choker_ogrlice_cg

Matt i ja sa vama iz mjeseca u mjesec obrađujemo aktuelne teme i dešavanja. Zajedno smo prošli kroz ljetnje dane, sportske teme, a kako smo već uveliko ušli u jesen, nekako se i ova tema sama nametnula. Jesen je specifično godišnje doba. Dok neki sa nestrpljenjem očekuju hladnije dane i nove početke, drugi još uvijek tuguju za ljetnjom vrelinom, suncem, morem….U koju grupu spadamo Matt i ja, saznaćete u tekstu koji slijedi. 🙂

Matt

Što je itko od nas planirao da napravi ovo ljeto, napravio je. Sada idu samo planovi za iduće kao i za ostala godišnja doba. Prvo koje nam dolazi je jesen. Iako mi je jesen draga, nikako ne mogu da ne mislim na zimu koja mi nije nikako draga. Kada se sjetim snijega i sto slojeva odjeće, samo želim da prođe što prije.

Jesen mi je za razliku od zime puno draža. Pogotovo ova rana u kojoj smo sada kada se još uvijek osjete one čari ljeta a sve oko nas postaje sve šarenije i šarenije. Možda je malo glupo govoriti ali ja volim raditi planove i za jesen. Zapravo volim uvijek raditi neke planove. Sad da li se oni ostvare ili ne drugo je pitanje ali zašto ne bi malo planirali?

Jedan od razloga zašto volim jesen su i sve one šarene boje listova koje se mogu pronaći a pogotovo u šumi. Posjet šumi uvijek iskoristim i za berbu gljiva. Iako znam samo par vrsta gljiva, nema ništa bolje nego se vratiti iz šume s vrganjima i odmah ih pripremiti onako samo s jajima.

Osim takvih delicija koje se obično mogu samo u jesen naći, najdraža jesenska aktivnost mi je trčanje. Iako mi je to cjelogodišnja aktivnost, nekako je zadnjih par godina ispalo da u jesen otrčim najveći broj kilometara. To je i objašnjivo je nema velikih vrućina a temperature oko 10-12 C su najugodnije za trčanje. Čekam još koju godinu da mi se i kćer pridruži na mojim jesenskim rutama.

Ove jeseni sam također počeo s bosonogim trčanjem i kako mi već na prvu svidjelo, planiram da se u uskoro skroz izbacim trčanje u klasičnim tenisicama. Ima nešto kod tog bosonogog trčanja što te još više povezuje s prirodom nego trčanje u klasičnim tenisicama. Osjećaj da ti se mijenja sastav tla pod nogama dok trčiš je nešto što bih svima preporučio da probaju.

Ipak najveći plan na kojem jako aktivno radim je upravo ovaj blog. Možda se ljudima ovako na prvu ne čini da tu ima posla, ali puno toga se događa iza svega ovoga i još puno napora treba uložiti da bi blog izrastao u još nešto bolje i veće.

Jelena

Svi koji redovno čitaju moj blog, već znaju koliko volim ljeto, sunčano i toplo vrijeme, plažu, more i ostale ljetnje čarolije. O tome smo Matt i ja pisali u jednom od zajedničkih tekstova koji možete pročitati na ovom linku. Takođe, u jednom od tekstova na blogu, vidjeli ste da, osim uživanja, ljeto može da bude prilika i za lični napredak. Dakle, ako bih se ja pitala, ljeto bi trajalo cijele godine. 🙂

Na svu sreću, u mojoj Crnoj Gori, iz godine u godinu, septembar i oktobar su sve topliji i predstavljalju pravu post sezonsku poslasticu za sve turiste ali i lokalno stanovništvo. Dakle, nije puno vruće, a nije ni hladno. Što bi se reklo – idealno vrijeme.

Budva, oktobar 2016. godine
Budva, oktobar 2016. godine

https://www.youtube.com/watch?v=_nB5QrIUS-U

https://www.youtube.com/watch?v=iH53f5CYiRk

Zato se, barem po vremenskim prilikama, prava jesen osjeća tek u novembru. S obzirom da je Budva grad koji uglavnom živi od turizma novembar je mjesec koji Budvani koriste da se odmore i negdje otputuju. Kada se vrate, uveliko počinju pripreme za doček Nove godine. Već  preko 15 godina u Budvi se organizuje spektakularni doček Nove godine na otvorenom, a hoteli i restorani nude atraktivne novogodišnje aranžmane. Tako vam je to kada se bavite turizmom. 🙂 Kada svi odmaraju, vi radite. 🙂

Budvanska marina, oktobar 2016. godine
Budvanska marina, oktobar 2016. godine

Za Budvane dakle, neuobičajena jesen. A i za mene lično. Novi počeci, planiranje, donošenje odluka, i sve ostalo na šta nekako asocira jesen, mene podsjećaju na školske i studentske dane. Tada sam jednostavno bila primorana da planiram, s obzirom da je u ranu jesen počinjala školska tj. akademska godina. Sada, kada radim na sebi svakog dana tokom cijele godine,  jesen doživljam samo kao vraćanje na ustaljeni tempo života koji je ljeti djelimično prekinut. Vraćam se u salu za trening, hiking i tekking turama, intenzivnijem čitanju, trčanju, odlasku u bioskop…..A obično se s jeseni otvaraju i neke nove poslovne mogućnosti…

Sa sjednice ŽADa - moj novi jesenji angažman
Sa sjednice ŽADa – moj novi jesenji angažman

Generalno, ne volim jesen, odvaja me od mog ljeta….Od sunčeve energije, slane vode, plaže, leptirića u stomaku……A opet sa druge strane, ima stvari i koje volim kod jeseni… Volim da prošetam pored mora…udahnem svjež vazduh i uživam u žuto narandžastim bojama opalog lišća…Sviđaju mi se jesenje boje prirode. Romantične su i smirujuće…. Neki jesenji prizori jednostvano ostavljaju bez daha..

Predvečerje, hotel Palas Petrovac
Jesenje predvečerje, hotel Palas Petrovac
Jesen u Rožajama - Derman Do - moje omiljeno mjesto u bojama jeseni...
Jesen u Rožajama – Derman Do – moje omiljeno mjesto u bojama jeseni…

Volim jesen i zbog sezonskog voća koje je karakteristično za ovo doba godine: nar, mandarina, kesten…Jesen mi je interesantna i zbog modnih trendova, pa obično u ovom periodu, uostalom kao i većina žena, volim da kupim komad garderobe koji će biti šik te sezone. Zavirite u instagram profil moje Lady Boss, modne blogerke Kane Tomašević, i vidjećete koje boje, materijali i dezeni će biti apsolutni hit ove jeseni i zime.

Ukratko, tako vam ja doživljavam jesen. Niti je volim, niti je mrzim. Smatram je prelazom iz omiljenog godišnjeg doba u zimsku prazničnu euforiju koju obožavam :). Do novog teksta, predlažem vam da obojite jesen svojim bojama i u njoj uživate na sopstveni način! 😉

My colors of autumn :)
My colors of autumn 🙂
My autumn :) Tašna: @akatelier
My autumn 🙂 Tašna: @akatelier
Evo kako jesen može biti inspirativna :)
Evo kako jesen može biti inspirativna 🙂
Bajka na Biogradskom jezeru, Crna Gora
Bajka na Biogradskom jezeru, Crna Gora

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − nine =