Lifestyle

Intervju za Magazin Nina – Za uspjeh u poslu presudna je ljubav

Blog koji je Jelena Kaluđerović otvorila prije godinu dana nastao je kao rezultat njene ljubavi prema internetu i društvenim medijima, ali i zbog želje da se nakon desetogodišnje PR karijere, izrazi lično i slobodno i bez ograničenja iznese svoje stavove i životna i profesionalna iskustva. Razgovarali smo sa njom o tome šta je potrebno da bi blog bio uspješan, koliko joj pisanje oduzima vremena…

Koliko je zahtjevno pisati blog i šta su tvoje teme kojima se baviš?

Pisati i voditi blog je zahtjevan posao koji oduzima dosta vremena. Međutim, radim ono što volim i u čemu uživam pa mi nije teško da zagrijem stolicu, pišem tekstove i sa fotografijama i videom ubacujem na sajt. Pišem o različitim stvarima jer me interesuju mnoge oblasti. Teme o kojima pišemu suštini predstavljaju mene i moju ličnost. One su zbir mojih interesovanja, mog načina života i moje profesije. Zajedničko za sve teme koje obrađujem je posvećenost, ljubav i strast koju unosim u svaki tekst. Mislim da po tome moj blog postao prepoznatljiv.

Koliko ti blog dnevno oduzme vremena i kada ga pišeš?

Sve zavisi od trenutne inspiracije. Nekada se desi da tekst napišem za svega nekoliko sati, a nekad su mi potrebna tri-četri dana, da bi svaka riječ lijepo “legla” i uklopila se ono što želim da kažem. Blog obično pišem u popodnevnim i večernjim satima s obzirom da prije podne provodim radno u kompaniji u kojoj sam zaposlena.

Da li preko bloga možeš da zaradiš i da li si zadovoljna time?

Nakon samo nekoliko mjeseci od kreiranja bloga, prijavila sam se na konkurs za učešće u regionalnom, društveno odgovornom projektu “Coca Bloggers Network Adria” koji ima za cilj da pomogne blogerima u profesionalizaciji njihovih blogova. Pobijedila sam na tom konkursu, tačnije izabrana sam kao zvanični predstavnik Crne Gore, da zajedno sa odabranim kolegama iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije učestvujem u projektu koji nam je donio višestruke benefite: bolju vidljivost bloga, nova iskustva u pisanju, unapređenje kvaliteta sadržaja na blogu, mjesečnu novčanu nadoknadu a prije svega, otvaranje mogućnosti za saradnju sa drugim kompanijama. Učešće u ovom projektu, skrenulo je pažnju javnosti na mene i moj rad, pa su se tokom ovih godinu dana, koliko postoji moj blog, otvorile brojne mogućnosti za saradnju sa turističkim organizacijama, hotelima, i drugim kompanijama. Itekako sam zadovoljna postignutim, a smatram da i u budućnosti postoje velike šanse za napredovanjem u ovom smjeru.

Da bi uspio blog šta je potrebno? Novac? Sastanci sa klijentima? Fotografije?

 Da bi bilo kakav posao uspio, potrebno je da taj posao naučite da radite. Tako je i sa blogovanjem. Da bi jedan blog uspio potrebno je da se izdvoji iz mase drugih blogova. Po mom mišljenju, to je moguće postići kada blog pišete iz ljubavi, kada ste mu posvećeni i kada na jedinstven i originalan način pristupate temama o kojima pišete. Čitaoci traže vaš lični stav, iskustvo i savjet. Uz sve to potrebno je da budete istrajni i strpljivi i rezultati moraju stići.

Naravno, na uspjeh bloga utiče kvalitet napisanog sadržaja, dobre fotografije kao i promocija na društvenim mrežama i ostalim medijima. Kao što kaže moj drug Marko koji je bio moja glavna podrška kod pokretanja bloga, “kada sve to odradite, onda klijenti počinju vas da zovu” i mogućnosti za saradnju se ređaju u nizu.

 Da li je danas trend pisati blog?

U svijetu je blog postao fenomen koji je masovno prihvaćen posljednjih desetak godina. Uticaj blogova je ogroman, i biće sve veći kako vrijeme prolazi. Pojedini blogeri u svijetu su prepoznati kao veoma uspješni preduzetnici koji svojim radom ostvaruju visoke godišnje prihode. U Engleskoj, recimo, ima blogera koji godišnje zarađuju i preko 100.000 funti. Pisanje i vođenje bloga u Crnoj Gori, aktuelno je nekoliko godina unazad. Kada sam osvojila Coca Colinu nagradu u martu mjesecu ove godine, dosta ljudi me pitalo, “Šta ti to pišeš, šta ti je to blog”? Mislim da sam u poslednjih osam mjeseci, svojim aktivnostima uspjela da popularišem ovaj društvenih medija, doprinesem kvalitetu blogerske scene u Crnoj Gori i podstaknem sve one koji imaju afiniteta prema ovoj vrsti aktivnosti da pokreni sopstveni blog ili razrade postojeći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + fourteen =