Explore Montenegro,  Travel

CETINJE – Grad koji odolijeva vremenu, prostoru i prolaznosti. Srce i ponos Crne Gore.

 

Cetinje je grad u kojem sam rođena. Cetinje je grad koji me podsjeća na prvu ljubav. Cetinje je grad u kojem imam divne prijatelje. Iz Cetinja je moja najbolja drugarica Milica. A Cetinje je i rodni grad moje Kane, o kojoj sam vam  pričala u tekstu Kako je biti model na jedan dan“.

Nedavno sam, upravo zahvaljujući Kani, koja je bila moj domaćin, dobila priliku da iznova doživim Cetinje, i ponovo se u njega zaljubim.

Cetinje

Ovo je priča o jednom ljetnjem danu u gradu koji je poznat i po imenu „Dolina bogova“. Prema legendi, tačnije priči o nastanku Cetinja, Bog je prilikom stvaranja svijeta dodjeljivao narodima prostor na kojem će živjeti. Pri samom kraju, anđeli su ga podsjetili da je ostao još jedan narod, mali, ali vrijedan pažnje. I tada Bog reče: „Ono sto sam za sebe ostavio i sto nazvah Crna Gora neka bude dom tom narodu. Neka se taj narod zove Crnogorci, a ovo đe sada stojim neka se zove Cetinje, a svi oni koji se rode na Cetinju neka budu Bogovi, a Cetinje neka je vječna dolina Bogova“.

“Kad pomenem svetinje, odmah pomislim na moje drago Cetinje,

 u kojem su vam živjele sve same Boginje.

Privilegiju imam, 

i ponosan stav zauzimam,

sada tu su moji koraci,

gdje su nekad bili divni preci.”

Natalija Jezdimirović

Cetinjski manastir

Smješten u Cetinjskom polju, ispod planine Lovćen, ovaj grad zaista odiše uzvišćenošću, posebnošću, i ponosom. To je grad koji čuva uspomene na njegove osnivače, sjajne vojskovođe, duhovnike, pjesnike, filozofe, slikare i velike umjetnike. Grad koji je vjekovima odolijevao neprijatelju. Grad crkava, manastira, muzeja, biblioteka, mauzoleja, ambasada, akademija. Grad u kojem se nalazila prva crnogorska štamparija i grad u kojem je vladao prvi i jedini crnogorski kralj – Nikola Petrović. Zato je Cetinje crnogorska prijestonica. Iako smo u školi dosta učili o istorijskoj i kulturnoj ulozi Cetinja, nedavno iskustvo mi je potpuno osvježilo pamćenje. Ponovo sam shvatila značaj ovog grada za crnogorsku državu, i sa potpunim pravom mogu da vam kažem da je Cetinje zaista srce i ponos Crne Gore. Grad koji odolijeva vremenu, prostoru i prolaznosti.

Pa da krenem redom.

Moja mila Kana me sa svojom sestričnom Darijom, preslatkom trogodišnjom djevojčicom čekala u kafiću Tag, koji se nalazi u Njegoševoj ulici,  popularnom  cetinjskom Korzu.

Darija slatkiš 🙂

Na mjestu današnjeg Taga, nekada davno nalazila se prva cetinjska kafana. U nju su dolazili ugledni Cetinjani ali i ljudi iz ostalih crnogorskih gradova. Ovu kafanu je otvorila Ikana Tomašević, prababa moje Kane, po kojoj je i dobila ovo neobično ime.

Ikana Tomašević

Kana mi je ispričala da su tadašnji Cetinjani obožavali Ikanu. Kod Ikane se moglo piti i na veresiju, a mnogi su je pamtili po tome što im je pomagala kad god su bili u nevolji. Ikana je bila oličenje prave cetinjske žene. Žene koja je bila važan faktor u kreiranju duha i ličnosti svog potomstva. Tako je Kana odgajila Miša i Ljubicu, Mišo Dragana, Draganu i Vesnu. A Dragan danas ima Ljubicu i Kanu. Moja Kana je prava nasljednica svoje prababe. Nesebično stvorenje, koje će pritrčati u pomoć svakome, a dati neizmjernu ljubav i pažnju svojim najbližima. Kana ima i taj jedinstveni osjećaj za modu, pa kao što je nekada njena prababa otvorila  i vodila prvu cetinsku kafanu, tako i Kana danas među prvima u Crnoj Gori, diktira neobične i posebne modne trendove, o kojima možete čitati na portalu chiwelook.me u rubrici Lady Boss by Kana.

Kana & Ja – Tag

A kafić Tag vam je pravi nasljednik prve cetinjske kafane. Veoma simpatičan ambijent ostavlja utisak da sjedite u nekom pariškom kafiću nadomak Ajfelovog tornja. Posebno mi se dopala terasa, sa stolovima i stolicama u veselim bojama.

Tag – terasa
Blogerke i prijateljice 🙂 – Tag

Pravo je zadovoljstvo bilo osvježiti se ovdje, proćaskati sa Kanom, ali i sa Vukom Vučkovićem, vlasnikom kafića. U Vukovoj porodici su svi umjetnici, pa je i on umjetnička duša sa oštrim okom za detalje. Inspiraciju za uređenje Taga pronašao je u italijanskim kafićima jer kako nam je rekao obožava Italiju.

Tag – iznutra

Ovaj cetinjski kutak bih vam baš od srca preporučila – urbano, moderno i prijatno mjesto, gdje ćete uživati kako u dnevnim tako i u večernjim satima. Ukoliko želite da ste uvijek u toku sa svim aktuelnostima u Tagu, zapratite instagram profil @caffebartag.

Tag – enterijer
Tag – Cetinjski korzo

A mi smo otišle dalje u obilazak. Naravno, Darija je išla sa nama, i ukupnom doživljaju dala poseban šmek što možete vidjeti i na fotografijama. Već sada, od malih nogu, pokazuje interesovanje za blogerskim doživljajima. Prava tetkina nasljednica. 🙂

Krećemo 🙂

Sledeća stanica bio je Muzej kralja Nikole. Naime, na Cetinju se nalazi Narodni muzej Crne Gore, složena ustanova koju čine četiri posebne muzejske jedinice: Istorijski muzej (u čijem sastavu su Muzej kralja Nikole, Muzej Petra II Petrovića Njegoša, Njegoševa rodna kuća, Njegošev mauzolej na Lovćenu, dvorska crkva na Ćipuru, mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu i Reljef Crne Gore), Umjetnički muzej sa Galerijom savremene umjetnosti Dado Ðurić, Etnografski muzej i novoosnovani Arheološki muzej sa Lapidarijumom.  Muzeji su smješteni u zdanjima koja sama po sebi predstavljaju kulturno-istorijske spomenike najvećeg značaja.

Zgrada Muzeja kralja Nikole – Cetinje

Kako je nemoguće obići svu ovu riznicu kulturno istorijskog nasleđa u jednom  danu i doživjeti je na pravi način, mi smo se ovog puta odlučile za Muzej kralja Nikole, Biljardu – Njegoševu rodnu kuću i Umjetnički muzej.

Kana, Darija i ja ispred Muzeja kralja Nikole

Oskar Huter, direktor turističke službe Muzeja kralja Nikole, bio je naš domaćin u obilasku ovog kulturno istorijskog blaga. Gotovo dva sata (koja su prošla za tren) upijala sam svaki kutak Muzeja slušajući Oskarove priče o crnogorskoj kraljevskoj porodici.

Ordeni kralja Nikole
Ordeni kralja Nikole

Kralj Nikola, uspješni vojskovođa, nosilac brojnih ordena, veoma cijenjen u inostranstvu, ostaće upamćen, prije svega, po tome što je pod njegovom upravom crnogorska država 13. jula 1878. godine na Berlinskom kongresu dobila međunarodno priznanje i postala samostalna država. Zato se 13. jul u Crnoj Gori danas slavi kao Dan državnosti.

Kralj Nikola
Kralj Nikola

Veličina kralja Nikola ogledala se i u njegovoj porodici. Sa suprugom, kraljicom Milenom imao je dvanaestoro djece od kojih, devet ćerki i tri sina. Ćerke Kralja Nikole bile su centralne figure u kraljevskoj porodici. Hrabrost, odvažnost, inteligencija, ljepota, smisao za modu samo su neke od brojnih vrlina ovih crnogorskih žena koje su bile nadaleko poznate i cijenjene. Njihova slava i vrijednost nikako se nisu uklapale u sliku crnogorske žene zatvorene u kući iza šporeta. Njihovi likovi pripadali su savremenom svijetu i savršeno su se uklapali u sliku o slobodnoj ženi koja sama bira svoj put.

Princeza Ksenija, desna ruka kralja Nikole, ostaće upamćena po svojoj svestranosti – strastvena političarka, izvrsna fotografkinja i prva žena na Balkanu koja je vozila automobil. Princeza Vjera je bila poliglota, dok je princeza Jelena, poznata i kao Jelena Savojska, postala italijanska kraljica udajom za italijanskog kralja Viktora Emanuela. Bila je poznata po svome humanitarnom radu a rimski papa joj je dodjelio Zlatnu Ružu. Kako i sama nosim Jelena, uvijek me asocira na ovu veliku ženu i još sam više ponosna na njega. Hvala mom dragom ocu koji mi je dodijelio jedno od najljepših imena na svijetu :).

Jelena Savojska sa porodicom
Jelena Savojska sa porodicom – Muzej kralja Nikole

Princeza Zorka je bila udata za srpskog vladara Petra I Karađorđevića, dok su princeze Milica i Stana bile udate za poznate ruske vladare. Detaljnije o porodici kralja Nikole možete čitati na ovom linku.

Fotografija napravljena na dan proglašenja knaza Nikole Petrovića Njegoša za kralja, a Crne Gore za kraljevinu, 15. аvgusta 1910. godine
Fotografija napravljena na dan proglašenja knaza Nikole Petrovića Njegoša za kralja, a Crne Gore za kraljevinu, 15. аvgusta 1910. godine

Ono što je bitno istaći je, da kraljevska porodica Petrović Njegoš danas ima direktnog potomka. Nikola Petrović Njegoš, arhitekta iz Pariza kao princ prijestolonasljednik pozvan je da se vrati u Crnu Goru 1989. godine, prilikom povratka posmrtnih ostataka kralja Nikole, kraljice Milene i njihovih kćeri koje su umrle u egzilu. Po povratku u Crnu Goru, princ Nikola Petrović uključio se u različite aktivnosti. Osnovao je Cetinjski bijenale a onda, 2012. godine Fondaciju Petrović Njegoš. Radi se o neprofitnoj organizaciji koja ima za cilj poboljšanje i unapređenje kvaliteta  života stanovnika Crne Gore kao i opšte društvene situacije u zemlji. Fondacija podržava i razvija projekte kroz saradnju sa brojnim partnerima iz državnog i privatnog sektora i to u oblastima solidarnosti, zaštite životne sredine i održivog razvoja, kulture, istorije i edukacije. Više o samoj Fondaciji i njenim aktivnostima možete naći na  zvaničnoj web prezentaciji – www.fondacija-njegos.org.

Princ Nikola Petrović ima dvoje djece. Borisa i Altinaja, koji takođe pokazuju veliku volju da se kroz učešće u aktivnostima Fondacije povežu sa zemljom iz koje potiču.

U blizini Muzeja kralja Nikole, nalazi se Biljarda, nekadašnja rezidencija, Petra II Petrovića Njegoša, sagrađena 1838. godine po planu Jakova Ozereckovskog.

Biljarda
Biljarda

Ime je dobila po bilijaru koji je Njegoš donio iz Beča – bio je to prvi i tada jedini bilijar ne samo u Crnoj Gori nego i na cijelom Balkanu.

Prvi bilijarski sto na Balkanu - Biljarda
Prvi bilijarski sto na Balkanu – Biljarda

Biljarda je 1951. godine obnovljena i pretvorena u memorijalni muzej. O djelu i liku Njegoša, istorijske ličnosti po kojoj se Crna Gora i danas prepoznaje, pročitajte na ovom linku.

Biljarda
Biljarda

Kanu, Dariju i mene, kroz Biljardu je provela gđa Tina Leković. Ljubaznost i srdačnost je nešto što karakteriše Cetinjane, pa se tako i gđa Leković trudila da nam dočara svaki dio muzeja kako bi na pravi način osjetile okolnosti i uslove u kojima je veliki crnogorski, svjetovni i duhovni vladar, poeta i filozof, stvarao svoja djela. Najznačajnije od svih, svakako je “Gorski vijenac” koji se smatra remek djelom crnogorske, srpske i jugoslovenske književnosti. Čini mi se da ne postoji osoba na ovim prostorima koja nije čula za Njegošev “Gorski vijenac”, ali i za “Luču mikrokozmu” i “Lažnog cara Šćepana Malog”. Njegoš je obilježio crnogorsku istoriju. Njime se dičimo i danas, pa se često u narodu koristi rečenica kada neko nešto pametno kaže “Ova ti je Njegoševa”.

Detaljnije o samom muzeju i onome što u njemu možete vidjeti pročitajte na ovom linku.

Biljarda
Biljarda

Crnogorka nekad i sad :) - Biljarda
Crnogorka nekad i sad 🙂 – Biljarda

Kao i u muzeju kralja Nikole, tako je i vrijeme u Biljardi proletjelo. Bila sam opijena svime onim što sam doživjela u prostorijama koje dostojanstveno čuvaju uspomene na crnogorske velikane. Osjetila sam nalet ponosa i sreće što sam rođena na Cetinju, i što sam Crnogorka. Privilegija je biti potomak ovih  ljudi. Ne čudim se sada Cetinjanima, što su tako ponosni i posebni. U stvari, takvi treba da budemo svi Crnogorci, jer nam ima po kome biti!

Nakon Biljarde, obišle smo Umjetničku galeriju i Istorijski muzej. Umjetnička galerija je u stvari prerasla u Umjetnički muzej koji danas obuhvata fond od preko 3000 umjetničkih predmeta klasifikovanih po zbirkama: kopije fresaka, ikone, crnogorska likovna umjetnost, jugoslovenska likovna umjetnost, Zbirka stranih autora, Zbirka Vukmanović karikature i zbirke koje pripadaju galeriji “Umjetnici Jugoslavije Njegošu. U stalnoj postavci Umjetničkog muzeja, nalazi se i ikona Bogorodice Filermske. Detaljnije o Umjetničkom i Istorijskom muzeju, možete pročitati na ovom linku.

Umjetnički muzej, Cetinje
Zgrada Umjetničkog muzeja, Cetinje
Duhovno uzdizanje. Umjetnički muzej, Cetinje
Duhovno uzdizanje. Umjetnički muzej, Cetinje
Darija u Istorijskom muzeju :)
Darija u Istorijskom muzeju 🙂
Ikona Bogorodice Filermske. Umjetnički muzej, Cetinje

Nakon obilska muzeja, ja sam bila u nekoj vrsti duhovnog transa – uživajući u djelima velikih likovnih umjetnika poput Petra Lubarde, Vojislava Voja Stanića, Mila Milunovića, Miodraga Dada Đurića i ostalih, u meni su se miješali osjećaji uzvišenosti, ponosa i beskrajnog zadovoljstva.

Umjetnički muzej - Cetinje
Umjetnički muzej – Cetinje

Pošto Kana živi preko puta Umjetničkog i Istorijskog muzeja, svratile smo kod nje na malu pauzu. I ovdje me sačekalo jedno lijepo iznenađenje. Kanin otac u garaži čuva prelijepog old timera – automobil BMW 518 u zelenoj boji. Darija i ja smo odmah iskoristile priliku da se fotografišemo pored ovog ljepotana, a Kana mi je ispričala kako je njen djed Mišo dao poslednje pare i ispred čuvenog Dragana Džajića Džaje ugrabio da kupi omiljenog četvorotočkaša. To vam je ta cetinjska, crnogorska krv – uporna i odvažna gdje god se nalazila. Kanin otac Dragan, zaslužan što je BMW danas u besprekornom stanju, a kako tog dana nije bio kući, ostao je dužan vožnju! 🙂

BMW - 518
BMW – 518
U besprekornom stanju - BMW 518
U besprekornom stanju – BMW 518

Kanin đed Mišo bio je poznati filmski snimatelj sa Cetinja. Snimio je prvi dokumentarni film u Crnoj Gori – “Na crnogorskom primorju”, 1951. godine, u produkciji Lovćen filma. Dobitnik je Trinaestojulske i Trinaestonovembarske nagrade. Mišov otac Lazo, Ikanin muž, proveo je sa kratkim prekidima preko 30 godina u Americi. Govorio je tri strana jezika. Radio je i u Turskoj. Bio je vrijedan radnik i izuzetno cijenjen u društvu. I danas se u kući Tomaševića na Cetinju i u Brčelima kao svete uspomene čuvaju predmeti kojima se u Americi služio Lazo. Eto, to su vam moji Tomaševići sa Cetinja. Porodica za poštovanje…

Mišo Tomašević
Mišo Tomašević

Nakon toliko doživljaja i šetnje došlo je vrijeme ručku. Naš domaćin je bio caffe New York koji se nalazi u samom centru Cetinja.

Cafe New York - Cetinje
Cafe New York – Cetinje
Darija pozira ispred caffea New York :)
Darija pozira ispred caffea New York 🙂

Odlična hrana, velika terasa u hladovini, prijatno osoblje…Čista desetka! New York je mjesto okupljanja svih generacija, a osim dnevnog užitka, nadaleko je poznat i po noćnim svirkama. Sa Lukom, mojim dragim prijateljem sa Cetinja, često sam gost New Yorka, i toplo vam ga preporučujem kao mjesto koje ne smijete zaobići kada dođete u crnogorsku prijestonicu. Više informacija možete pronaći na instagramu ako zapratite: @caffe_nyc_cetinje.

Moje ljepotice :)
Moje ljepotice 🙂
Odlična hrana u New Yorku - Cetinje
Odlična hrana u New Yorku – Cetinje
Cezar salata je bila moj izbor - caffe New York, Cetinje
Cezar salata je bila moj izbor – caffe New York, Cetinje

Nakon predaha, i lijepog obroka, vesela trojka, nastavila je mini turu kroz Cetinje. Zbog prijatne temperature vazduha, Cetinje je ljeti omiljena destinacija za odmor i osvježenje, posebno porodicama sa djecom, pa smo u popodnevnim satima zatekli pun Korzo, trgove, pješačke staze.

Prošetale smo do Cetinjskog manastira, fotografisale se ispred Ćipura, mjesta gdje se nalazio manastir Crnojevića i gdje su sahranjeni Kralj Nikola i Kraljica Milena.

Ćipur - Cetinje
Ćipur – Cetinje
Ćipur
Ćipur

Odatle se i pruža pogled na Orlov krš, brežuljak na kojem se nalazi Mauzolej Vladike Danila, osnivača dinastije Petrović Njegoš. Podignut je 1896. godine po ideji knjeginje Jelene. Uspjelim arhitektonskim rješenjem spomenik je strastao sa Orlovim kršem,  čineći ga prepoznatljivim i dominantnim simbolom Cetinja. Obilazak ovog spomenika, ostavile smo za sledeći put.

Pogled na Orlov krš
Pogled na Orlov krš

Šetnju smo nastavile dalje pješačkom stazom koja vodi do Britanske ambasade i Rezidencije Predsjednika države, a potom smo okrenule nazad ka trgu Kralja Nikole.

Kod Kaninog kuma Nikole Krivokapića, mladog cetinjskog preduzetnika, probale smo fenomenalan sladoled na točenje, koji se pravi od najbolje smjese italijanskih sladoleda.

Kao veliki obožavalac ove ledene poslastice, mogu vam reći da je sladoled ispunio sve moja očekivanja! 🙂 Bravo za Nikolu, bravo za preduzetničke poduhvate, i hvala na gostoprimstvu!

Mmmmm....njami :)
Mmmmm….njami 🙂
Dolce vita :)
Dolce vita 🙂

U kafiću Iris gdje smo sjedjele sa Nikolom, pridružio nam se nakratko i Luka, pa je moj ugođaj na kraju dana zaista bio kompletan. Počela je da pada noć, i ljudi su polako krećali u večernji izlazak. Na licima osmijesi, veselost, živost…Ljetnji entuzijazam. A meni toplo oko srca.

I uvijek iz ovoga grada odem ispunjena i zadovoljna. Sa blagim osmijehom i zahvalnošću na svemu onome lijepom što u njemu doživim. Zato želim, da u budućnosti Cetinje procvjeta u privredno ekonomskom smislu, jer mi se čini da je to još uvijek jedina komponenta koja mu nedostaje da sija sjajem kakvim zaslužuje. Mogu da primjetim da je grad ljeti pun turista koji zaista imaju u čemu da uživaju, i to me raduje. Koristim prilku da pohvalim rad lokalne Turističke organizacije koja interesantnim i kvalitetnim sadržajima upotpunjava turističku ponudu grada. Detaljnije o turističkoj ponudi Cetinja možete pogeladati na njihovom zvaničnom web sajtu  ili facebook stranici.

Zahvaljujem se mojoj Kani na predivnom danu, koji mi je ispunio srce i po ko zna koji put me učinio ponosnom Crnogorkom, koja voli Cetinje, divi mu se i uvijek rado vraća. A do neke sledeće cetinjske priče, uživajte u prelijepim momentima koje smo Kana i ja zabilježile na fotografijama.

Trg Kralja Nikole
Trg Kralja Nikole

Biljarda - Cetinje
Biljarda – Cetinje

Muzej kralja Nikole
Muzej kralja Nikole

Muzej kralja Nikole
Muzej kralja Nikole
Radna atmosfera u Muzeju kralja Nikole
Radna atmosfera u Muzeju kralja Nikole
Prva crnogorska kasa
Prva crnogorska kasa

Zgrada Predsjedništva - Cetinje
Zgrada Predsjedništva – Cetinje

Sa Ješkom Vujović, cetinjskom ljepoticom!
Sa Ješkom Vujović, cetinjskom ljepoticom!

Umjetnički muzej - Cetinje
Umjetnički muzej – Cetinje
:)
🙂
Muzej kralja Nikole
Muzej kralja Nikole
Haljine crnogorskih princeza
Haljine crnogorskih princeza
Biljarda
Biljarda
Tag
Tag
Muzej kralja Nikole
Muzej kralja Nikole

Uživancija :)
Uživancija 🙂

 

Vidimo se opet! :)
Vidimo se opet uskoro! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 2 =